11.11.18

Käsitöö postitus: Südame võtmestend

Härra õe perel on päris oma kodu, mis hiljaaegu valmis sai. Suvel käisime seda ka kaemas. Mõtlesime pikalt, mis neile kinkida, kui härra käis välja idee, et VÕTMESTEND. Endal tal aega selle meisterdamiseks ei olnud, kuna kodus on palju toimetusi. Minul see-eest oli päris mõnusalt aega. Võtsingi siis meisterdamise ette päeval, kui Jaanus lihvis kodus põrandat ja toas oli nii palju tolmu, et mina olla ei suutnud. 

Ja, see on taaskord üks selline töö, kus olen ülespildistanud terve tööprotsessi. 

Esmalt nagu ikka võtad piisava suurusega savikäntsaka, sobiva paksusega liistud ja rullid endale ühe mõnusa plaadi

Kui saviplaat on juba täitsa valma, siis viskad aga pitsi peale ja rullid mustri sisse. NB! Liistud peavad ikka rulli alla jääma, et savi plaat oleks ühtlase jämedusega ja piisava paksusega üleüldiselt

Pitsi sissevajutamisel võib mõelda sellele, kas soovitakse tugevat mustrit või õhemat ja õrna. Minule isiklikult meeldib veidi tugevam muster. Samas tuleb sellisel juhul arvestada, et pitsi servad jäävad päris järsud/teravad


Sobiva südame jaoks on stuudios miljon erineva suurusega südant. Valisin mina siis kõige suurema :) 

mööda vormi joont lõikad noaga kuju välja ning seejärel paned üleliigse savi kokku ja märja lapi vahele (alumine pilt)


Sukanõelaga sai sisse tehtud augud, läbi mille saab kruvid panna ja stendi seinale riputada. Aukude tegemisel tuleb arvestada, et ahjus muutuvad need väiksemaks! Samas peavad olema piisavalt suured augud, et kruvi ikka läbi mahuks. Samas et see ka logisema ei jääks ;)

Märja lapi alt võtad seejärel väikse tüki ja teed vorsti. Mina tegin kandilise. Jagad tüki endale sobivaks arvuks ning tükeldad. nendest tulevad võtmestendi nagid. 


Need kohad kuhu nagid paned tuleb karestada, samuti nagide otsad. Kahe karestatud pinna vahele paned lobri (mõtle, et see on nagu PVA liim)

Lobri. Vee abil saab vajadusl ka vedelamaks teha. 



Täiesti OK, kui lobri pindade vahelt niiviisi välja pressib. Usun, et käigil on seda juhtunud ka PVA´d kasutades. Nagi ja plaadi vaheline ala tuleb, lihtsalt siluda ja olla kindel, et on korralikult kinni. 

Selleks, et nagid saaksid võimalikult sarnase kuju (tegelt võib ka täitsa erinev olla), võib kasutada abivahendeid. Juhul, kui jätad abivahendi kuivamise ajaks, tuleb kindlasti panna ka kile vahele. Muidu võib juhtuda, et savi kuivab abivahendi külge kinni ja asi läheb katki, kui üritad seda küljest saada. 

Ja siis ongi stend valmis ahju minema. 

Glasuurimisel läksin super lihtsat teed ja valisin madalkuumuse konfetti glasuuri. See on meeletult ilus. Valge ja värviliste täpikestega. Jätab esemetele sellise magusa asja ilme (minu arvates)


Selline valmis võtmestend saigi (kahjuks, ei ole blogis võimalik pilti õiget pidi keerata ja originaali ma juba kustutasin :) )



Kommentaare ei ole:

Beebimüts

  Alusmaterjal: ☝ Heegelnõel nr 3.5 ☝ Valge mohäärlõng ☝   Valge "tavaline" lõng ☝   Õmblus-/Sukanõel Pistete selgitused: ah -...