11.11.18

Käsitöö postitus: Liblikatega taldrikud ja kauss

Palusime härraga empsil meile natukene savi tellida, et saaksime sellega veidi meisterdada.  

Olen alati tahtnud teha nõude komplekti teha. Kreetele kunagi sünnipäevaks tegin (LINK). Jäin sellega ülimalt rahule. Ainult, et tassidest ei saa nende disaini tõttu juua :)

Alustasin siis järgmisega. Kuna mõtteid ei olnud, siis ühel õhtul (kui härra oli ikka veel Soomes) istusin stuudiosse panin asjad valmis ja hakkasin katsetama. 

Teen selle postituse võimalikult samm-sammult. Vb keegi googeldab ja leiab ning on abiks :)

Ettevalmistuseks on vaja riidetükki nr 1 (pildil triibuline), millele hakkad savist asja vorpima. Liiste, mis takistavad rulliga savi liiga õhukeseks rullimast. Riidetükki nr 2 (pildil valge) tuleb teha märjaks ning seal vahel hoiustada savi juppe, mida hetkel ei kasuta. See on vajalik, et ära hoida savi liigne kuivamine. Kaussi veega ja nuustikut. 

Esimese asjana vtad endale 10kg kaaluvast savikamakas (müüakse Loovuspoes) paraja tüki ning annad talle enamvähem kuju, mida sinu valmistatav ese soovib (ring, ristkülik jne). Seda tasub teha näiteks käega, kuid arvestada, et savi liigselt õhukeseks ei patsuta. 


Seejärel tulevad mängu liistud  ja rull. Täiesti tavalised ehituspoest ostetud seinaääre liistud :) ja kõige tavalisem tainarull. NB! Tasub kasutada puidust, kuna selle külge ei jää savi kinni. 

Aseta liistud kahele poole ja hakka rullima. Seejuures jälgi, et ääred ei jää liiga õhukeseks. Käiga võid savi katsuda ja tunnetada selle paksust. 


Mina tegin taldriku ja vormina kasutasin teist taldrikut ning enne mustri tegemist lõikasin oma taldriku õige suurusega. Selleks võta omale sobiv kujunt (nt. teine taldrik) ja kasuta seda kui šablooni (selle sammu pilt on puudu). 

Seejärel võta endale sobiv kangas (nt. pitslinik), millel on sinule meeldiv muster ja aseta enda savitükile. 


Liistud kahel pool lase üle savi, millele on asetatud pits. NB! Kui vajutada tugevamni jääb pitsiline muster sügavam. AGA! ole ettevaatlik, et kohati savi liiga õhukeseks ei jää. Kuivamise käigus võib see seetõttu nt. katki minna. 




Taldrikukesele mõtlesin peale panna ka liblika. Selleks kasutasin liblikakujulise küünla plastmassist vormi (poes müüakse 6tk pakis). Pildil vajutan lihtsalt savil vormi. Niiviisi jäävad servad teravad. Nipp! Pane savi ja vormi vahele toidukile. Niiviisi saad koheselt ilusad ümarad servad ja ei pea neid ise siluma. 


Taldriku plaat on valmis ja liblikas samuti. Aeg on taldrikule vorm anda. Selleks valisin tavalise kausi. ALATI kasuta vormi ja savi vahel kile. Nii väldid, et savi vormi külge jääks kuivamise käigus. Esmalt vajuta sõrmedega õrnalt savile, et ta kausi nurkadesse suruda. Seejärel kasuta juba veega immutatud nuustikut. Niiviisi ei riku liigselt mustrit, kuna sõrmedega vajutades võivad vajutamise kohtadesse jääda lohud. Veega niisutatud nuustiku abil saad mustri servi samuti siluda ühtlasemaks, kui need on jäänud liiga teravad ja järsud. 



Seejärel panin külge liblika, selleks karestasin liblika tagumise poole, mis läheb taldriku vastu ja taldriku selle koha, kuhu liblikas kinnitub. Kahe pinna vahele panin lobri. Patsutasin ja veendusin, et liblikas on ilusti taldriku küljes ning jätsin taldrikukese vormi kuivama. 

Lobri  - savi poolvedel segu


Kauss on tehtud täpselt samamoodi. Aga Savi asetasin kausi põhja peale ja kleepisin liblikad ümberringi. 

Enne glasuurima asumist peavad asjad korralikult ära kuivama ja eelpõletuses käiba. Seejärel lihvitakse liivapaberiga mitte ilusad osad iluskas ja saabki glasuuri peale panna. Enne glasuurimist tuleb niiske nuustikuga muidugi lihvimise tolm esemelt ära pühkida. 


Glasuurimisega on see vahva asi, et iga glasuur on pealepannes täpselt selline nagu ta ise tahab olla. Näiteks, kas oskad arvata, mis värvi liblikas tuleb, kui allolevat pilti vaatad?

Glasuuri võib panna kihi, kaks, kolm jne. Oleneb, kui paksu glasuuri kihti soovid. 


Alumisel pildil on taldrikud värvitud, kuid kauss värvimata. 


Põhi tasub jätta glasuurita selles osas, mis läheb ahjus plaadi vastu. Juhul, kui glasuur läheb ahjuplaadi vastu on nässus sinu asi ja ahju plaat, kuna need on toredasti üksteise külge kleepunud. 


Ahjust tulid välja juba valged kausid siniste liblikatega. Orion jättis kohati ka sellised ilusad täpikesed, kus glasuuri paksemalt oli. Nt. kausi põhjas. 







Kommentaare ei ole:

Beebimüts

  Alusmaterjal: ☝ Heegelnõel nr 3.5 ☝ Valge mohäärlõng ☝   Valge "tavaline" lõng ☝   Õmblus-/Sukanõel Pistete selgitused: ah -...